Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Otthonteremtési program 5%-os ÁFA: Kinek jár?

Otthonteremtési program 5%-os ÁFA: Kinek jár?
Megkísérlem egyszerűen és mindenki számára érthetően összefoglalni, hogy Magyarország legnagyobb otthonteremtési programjának elemei kinek is nyújthatnak segítséget. Minden alkalommal más támogatás részleteinek járunk utána. Ma foglalkozzunk a meghirdetett 5% ÁFA-val az új értékesítésű ingatlanok esetén.

Nem tudom ki hogy van vele, de én már kezdtem elveszni a sok lakásvásárlási, otthonteremtési és családtámogatási bejelentés között.

Mi az ami mindenkire, mi az ami a csak a családokra vonatkozik? Új vagy használt ingatlan esetén mi vehető igénybe? Mihez hány gyerek kell? Mi van, ha elváltam? Milyen beruházás számolható el? …és még ezernyi kérdés merült fel bennem.

Megkísérlem egyszerűen és mindenki számára érthetően összefoglalni, hogy Magyarország legnagyobb otthonteremtési programjának elemei kinek is nyújthatnak segítséget.

Minden alkalommal más támogatás részleteinek járunk utána.

Ma foglalkozzunk a meghirdetett 5% ÁFA-val az új értékesítésű ingatlanok esetén.

Mint minden része a programnak, ez is 2021. január 1-től lép életbe és mindenkire vonatkozik, aki új építésű ingatlant vásárol.

Jelen állás szerint a 2022 végéig épülő ingatlanokra vonatkozik a kedvezmény, ami valószínűleg azt jelenti, hogy az eddig jogerős építési engedéllyel rendelkező ingatlanokra bizonyos türelmi idő vonatkozik majd. Vagyis sietni nem kell, van idő tájékozódni, vagy akár megvárni, amíg újabb ingatlanprojektek indulnak el.

Találkozhattunk már ezzel a konstrukcióval 2016 és 2020 között korábban, így van némi iránymutatás hogyan is működött ez a gyakorlatban.

Mi is számít új ingatlannak?

Hivatalos megfogalmazásban az első rendeltetésszerű használatba vétel még nem történt meg vagy az első rendeltetésszerű használatbavétele megtörtént, de az arra jogosító hatósági engedély jogerőre emelkedése és az értékesítés között még nem telt el 2 év.

Ez lényegében azt jelenti, hogy a piacon lévő új és már kész, de 2 évnél nem régebben használatba vételi engedéllyel rendelkező ingatlanok kedvezményes áfatartalommal lesznek megvásárolhatók.

További kikötés még hogy lakás esetén maximum 150 nm, míg ház esetén maximum 300 nm lehet az ingatlan mérete.

Vigyázat a kedvezmény csak vásárolt és nem saját építésű házakra vehető igénybe, illetve az ingatlanhoz tartozó garázs, üzlet, műhely ÁFA-ja továbbra is 27%. Bár a magyar leleményesség mindezekre talált már kiskaput korábban is.

Természetesen a mostanában oly sok helyen megjelenő családtámogatás itt is megjelenik. A CSOK igénybevételével vásárolt ingatlanokra az 5%-os ÁFA visszaigényelhető, tehát teljesen ÁFA mentesen juthatunk új ingatlanhoz. Itt arra kell odafigyelni, hogy a vásárláskor ezzel az összeggel rendelkeznünk kell, amely később kerül visszatérítésre.

Itt fontos megjegyezni, hogy a finanszírozásból nem zárták ki a banki hitelt, így az önerőhöz a saját megtakarításon kívül felhasználható a Babaváró támogatás és a CSOK, amelyet meglévő gyerek esetén szinte minden bank elfogad önerőként Magyarországon. Tehát a családok, illetve családot tervezők jelentős kedvezményeket vehetnek igénybe.

Továbbá januártól az új házak megvételére is vonatkozik az a könnyítés, hogy még az illetéket sem kell megfizetni a vásárlás után azoknak, akik a CSOK-ot igénybe veszik a vásárlásnál. Nagy segítség ez mindenkinek, hisz miután beleöltük minden megtakarításunkat és elkezdtük fizetni az esetleges jelzáloghitel havi törlesztőrészeit nagy megterhelést tud okozni a többszázezres vagy akár milliós tételű illetékkötelezettség, amiről a vásárláskor bizony hajlamosak vagyunk megfeledkezni. Sőt, ha a szívünkre tesszük a kezünket, ilyenkor sokkal szívesebben költünk a lakás megjelenésére, burkolatokra, fadekorokra, térelválasztókra, lakberendezésre, amitől az ingatlanunk otthonná válik.

Tehát összefoglalva mindenkire vonatkozik az 5%-os ÁFA kedvezmény, aki új építésű ingatlant vásárol 2021. január 1. után. További kedvezmények vonatkoznak azokra a családokra, egyedülálló szülőkre vagy családot tervező házaspárokra, akik CSOK igénybevételével vásárolják meg ingatlanjukat. Ők visszaigényelhetik a teljes ÁFA-t és nem kell megfizetniük a visszterhes vagyonátruházási illetéket.

Naiv hozzáállás lenne persze feltételezni, hogy az ingatlanpiacon január 1-től 22%-os árcsökkenés lesz megfigyelhető az új lakásokra vonatkozóan, ugyanis az fejlesztőket semmi nem kötelezi arra, hogy az áfacsökkentést teljes egészében oda adják a majdani vásárlóknak. Ha a teljes összeget nem is, az elemzők szerint az adócsökkentés egy részét a vevők jó eséllyel megkapják, ugyanis a fizetőképes kereslet most korlátozott, ráadásul az ingatlanpiaci árak és a bérleti díjak csökkenése is megfigyelhetők az elmúlt időszakban, amire jó ideje nem volt már példa.