Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Hogyan csináljam? – egyediség lakástextilekkel

Hogyan csináljam?  – egyediség lakástextilekkel

Úgy érzed otthonodból hiányzik valami plussz? Szeretnéd ha egyedibb lenne, jobban tükrözné egyéniségedhez? Irigykedve nézed a lakberendezési magazinok borítóit?

A végső stílus és hangulat megvalósítása a lakástextilek harmóniáján múlik, amely könnyen megvalósítható pár szabály betartásával.

Cikkünkben összefoglaltuk, hogyan alakíthatod ki álmaid otthonát a díszpárnák, függönyök, ágytakarók és szőnyegek ügyes megválasztásával!

Megvettük álmaink otthonát, kiválasztottuk a falszíneket, a hideg és meleg burkolatokat és bekerültek a bútorok. Elvileg kész vagyunk, otthonunk lakható. Minden álmunk kezd valóra válni….de valami még hiányzik.

Kicsit talán egyhangú, vagy csak nem tükrözi teljesen az egyéniségünket…

Mitől is kapja meg a lakás, ház a kívánt hangulatot? Hogyan lesz akár a tömegbútorral berendezett otthon is egyedi hangulatú?

A válasz, amit keresünk a lakástextíliákban rejlik!

A függönyök, szőnyegek, díszpárnák, ágytakarók egytől-egyik a helyiségek hangulatát hivatottak megteremteni a kényelmi funkcióik mellett. Tehát azon kívül, hogy a szőnyeg melegen tartja a lábunkat, a sötétítő kizárja a napfényt és a díszpárna kényelmessé teszi a kanapén töltött időt egy remek eszközök is a lakberendezés során.

Természetesen a stílus meghatározása már a burkolatok, falszínek kiválasztásánál megkezdődik és a nagybútorok megvásárlása során folytatódik. Érdemes ezeknél a döntéseknél a semlegesség elvét fontolóra venni, főként, ha hajlamosak vagyunk gyorsan ráunni környezetünkre.

Amikor megálmodtuk az elérni kívánt összhatást vagy megtaláltuk azt a képet az interneten, ami az álomotthont képviseli elkezdhetjük az anyagok, színek és minták összeállítását. Itt már lehetünk egy kicsit bátrabbak, hisz a lakástextilek és egyéb kiegészítők viszonylag kis energia- és anyagi ráfordítással lecserélhetőek, így könnyebben alakíthatóak az adott divat vagy évszak szerint.

Biztos találkoztunk már olyan művészien megalkotott enteriőrökkel - ha máshol nem a lakberendezési magazinok borítóin - amiken a díszpárna első ránézésre nem harmonizált a drapériával, a szőnyeg is teljesen eltérő mintázatú volt és mégis valahogy egyben egy teljes egységet képviseltek. A minták, színek és anyagok harmonizálásával mindez könnyedén megvalósítható.

Azonban, ha nem vagyunk az eklektika elkötelezett hívei - aminek jó kivitelezése még a legtapasztaltabb lakberendezőket is alaposan megizzasztja - ajánlott pár alapszabályt figyelembe venni.

Az első lépés a színskála megválasztása. Itt először meg kell határoznunk egy alapszínt és döntést kell hoznunk a stílussal kapcsolatban is. A megfelelő színekkel kontrasztot vagy összhangot tudunk teremteni a kiválasztott stílustól függően.

Mielőtt letennénk voksunkat egy stílus vagy színvilág mellett, vegyük számba az egyes helyiségek adottságait. Tartsuk szem előtt a szoba fekvését, hiszen elsősorban a benapozottságtól függ, hogy sötét vagy világos, könnyebb vagy nehezebb anyagokat igényel-e az adott tér. Gondoljuk végig, mennyire lényeges az árnyékoló funkció, esetleg beláthatnak-e valahonnan.

Stílus tekintetében nem fontos a pontos irányzat meghatározás: retro, klasszikus, glamour, skandináv stb., hisz többségében a mai otthonok ezek kombinációi. Elég, ha a fő szabályokat követjük.

Modern összhatást érünk el, ha egyazon szín különböző árnyalatait használjuk a textilekben és ezt maximum egy erősebb divatos színnel emeljük ki. A modern stílust tovább erősíthetjük a csíkos, geometrikus minták alkalmazásával.

Azonban, ha izgalmasabb hatást szeretnénk elérni játszhatunk a hideg és meleg színek kombinációjával, komplementerek (kék-sárga, narancs-oliva, zöld-ibolya) alkalmazásával. Hideg árnyalatú falhoz válasszunk meleg, színben élesen elütő kiegészítőket vagy éppen fordítva. Ebben az esetben fontos kerülni a túlzásokat és kettő, legfeljebb három színnel dolgozni. A kiválasztott ellentétes színeket ne egyenlő arányban alkalmazzuk, fontos meghatározni melyik közülük a domináns és melyik a kiegészítő. A hatás a pasztell árnyalatok használatával tompítható.

 
 

Bármilyen stílust is válasszunk fontos, hogy a textíliák stílus, anyag, szín és mintázat alapján passzoljanak egymáshoz! Tehát ha már a Kelet mesés világát idéző színek és bársonyos anyagok mellett döntöttünk, ne keverjük az összhatást modern mintákkal és puritán anyagokkal.

Szintén alapkövetelmény, hogy a kiválasztott kelmék harmonizáljanak a falak színével és a már meglévő bútorzattal is.

Köztudott, hogy a nagy minták kicsinyítik a teret, az aprók nagyítják, ami szintén fontos szempont lehet a döntésnél.

A kisméretű, szabályos minták jól társíthatók nagyobb, feltűnőbb mintákkal, ha ugyanazokból a színekből állnak.

Elsőként mindig a nagyobb felületet betöltő textíliákkal kezdjünk, tehát a függönyökkel, ágytakarókkal, szőnyegekkel.

Erőteljes hatás érhető el, ha ezeken hangsúlyos mintákat, illetve színeket alkalmazunk, de ezt csak akkor tegyük, ha maximálisan biztosak vagyunk magunkban. Ebben az esetben a párnák és egyéb drapériák esetében inkább a színek köszönjenek csak vissza, maximum kisebb mintákkal.

Ha biztosra akarunk menni, akkor a hangsúlyosabb, mintásabb díszpárnákat választunk és csak színekkel és egyszerűbb mintákkal hangsúlyozzuk a nagyobb felületeket.

Sok lakberendezési bolt kínál már párnacsaládokat, amik megkönnyíthetik a harmónia kialakítását a színek, anyagok és minták között.

 

 

Összességében elmondható, hogy a lakástextilek kiválasztása a lakás felöltöztetése, a lakberendezés végső fázisa. A jól eltalált drapériák feldobják otthonunkat és megadják annak végső hangulatát.

Ezek cseréjével pedig könnyedén megújíthatjuk otthonunkat évszaktól, hangulattól függően vagy ünnepi díszbe is öltöztethetjük azt.